
ELS ECOSISTEMES
Ecosistemes aquàtics

Els ecosistemes d’aigua dolça comprenen tot un conjunt d’ecosistemes amb característiques molt diferents; alguns són força coneguts, com els rius, però d’altres sovint ens passen desapercebuts perquè no els veiem: les aigües subterrànies.
Els torrents són cursos d’aigua curts i estacionals. L’aigua prové de la pluja o del desglaç i sempre els localitzem en zones de molt pendent. Les aigües salvatges són aigües no canalitzades que només corren quan s’ha produït una pluja forta.
Llacs, embassaments i canals El llac més gran de Catalunya és l’estany de Banyoles, que s’alimenta d’aigües subterrànies.
Els embassaments són construccions que tenen per finalitat regular el cabal d’aigua per evitar les avingudes, subministrar aigua a les poblacions i produir energia elèctrica. En són exemples l’embassament de Sau i el de Susqueda, el pantà d’Escales i el de la Baells...
Les aigües d’alguns rius són desviades per canals amb la finalitat de subministrar aigua a conreus de regadiu. En són exemples la Séquia de Manresa i el canal d’Urgell.



Gairebé tres quartes parts del nostre planeta estan cobertes pel mar. Cal considerar dos aspectes importants d’aquest ecosistema: la profunditat i el fons marí.
Pel que fa a la profunditat, com més distància fins al fons, menys llum solar hi ha, fins que desapareix; la temperatura també baixa, però sense tantes oscil·lacions com en els ecosistemes terrestres.
Pel que fa al fons marí, aquest pot ser de dos tipus: la plataforma continental i les planures abissals.

