top of page

Fem un ecosistema, una ecoesfera

En aquest curs podrem dur a terme la creació d’una ecosfera amb les finalitats següents: aprendre més sobre els ecosistemes i millorar la comunicació entre  mestres i alumnes.

El primer que podríem començar comentant és el propi terme de ecosfera. L’ecosfera va ser una idea teòrica desenvolupada en el pla pràctic per la NASA.

Es tracta d’una esfera tancada que recrea un ecosistema mínim , on hi ha productors primaris (plantes o algues), consumidors primaris (microorganismes) i consumidors secundaris (en general macroinvertebrats de mida petita).

Dins d’aquesta esfera hi ha un substrat i un mitjà , en aquest cas l’aigua , amb una part gasosa .

 La idea és que la ecosfera pugui generar tots els cicles bioquímics imprescindibles per al desenvolupament i manteniment de la vida independent de l’exterior, almenys en part ja que l’energia que utilitza aquest sistema sí que prové de l’exterior.

El cicle, molt resumidament, que es desenvolupa en una ecosfera és el següent: la llum del sol ( o d’altres fonts d’il·luminació ) aporta l’energia necessària perquè algues i plantes es desenvolupin a un ritme lent; al seu torn aquesta generació de matèria vegetal possibilita que es desenvolupin microorganismes com protozous i diminuts animals; al seu torn, aquests microorganismes i els seus productes constitueixen l’aliment, juntament amb les algues i plantes de l’esfera , per a altres consumidors secundaris. en un sistema teòric, aquesta esfera arribaria a aconseguir un equilibri ecològic, on les entrades de matèria – energia serien iguals a les sortides.

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
68058d1327414128-mi-ecosfera-ecotarro-ca

Un cop tenim clar el disseny que volem per al nostre petit aquari autosostenible simplement hem omplir d’aigua fins al 90 % aproximadament .Cal deixar un 10% de volum d’aire  que afavoreix els cicles d’intercanvi gasós d’oxigen , CO2 i nitrogen entre l’aigua i aquesta capa.  L’aigua d’ompliment és molt important. Evidentment no pot estar clorada perquè al ser un sistema tancat mai s’evaporaria el clor i tindríem un pot molt bonic però sense pràcticament vida en ell. Tampoc ha de ser aigua embotellada perquè no conté microorganismes. El millor és utilitzar aigua d’un aquari madur o d’un estany , llac o bassa ja que contindrà centenars d’espècies de microorganismes (bacteris, protozous , fongs , algues , etc. ) i consumidors primaris.  De la mateixa manera aquest aigua ja aportarà alguns nutrients al sistema ( matèria orgànica, nitrogen , fòsfor , calci … ) .

És aquí on hem de triar els animals que anem a introduir. No cal dir que la seva quantitat serà molt reduïda . Per exemple , en un pot de melmelada de 300 ml només cabria una gamba mida Xarxa cherry, per exemple , o un parell de planorbis , o un grup de daphnias , etc. Hem de tenir clar que en aquest aquari no anem a reproduir animals , simplement a mantenir-los, per tant el curiós del giny és la seva funcionament , que no requereix pràcticament atencions i que el podem desplaçar d’un costat a un altre amb relativa comoditat. no hem pretendre muntar un aquari amazònic amb diverses espècies reproduint perquè directament és impossible . Això és un experiment molt curiós , que podem tenir al costat l’ordinador al escriptori o portar-lo a la nostra oficina o tenir-lo en una classe d’un col·legi perquè ho vegin els nens , però està clar que té moltes limitacions.

Quan estigui muntat tanquem la tapa . Col·loquem l’ecosfera prop d’una font de llum solar però que no incideixi directament en el vidre perquè s’escalfaria i couria literalment tot el que hagués dins . En aquest punt ” ens oblidem ” d’ella … ja no cal fer res més , ni fer-li menjar , ni fer podes , ni preocupar-nos pel pH o la duresa o la temperatura … res . El sistema es regularà sol. si es produeix una baixada de pH el sistema ho s’estabilitzarà fins al seu punt de equilibri.

Un cop ho abast les variacions seran pràcticament nul·les . Aquest sistema es pot perllongar molt en el temps , si es fa bé fins i tot diversos anys . Els animals que col·loquem moriran quan consumeixin seu cicle vital , igual que els d’un aquari convencional . quan això passi podem obrir i substituir-los o simplement deixar-los que es descomponguin aportant nutrients al sistema, amb la qual cosa hi haurà un desequilibri puntual que es corregirà amb el temps gràcies a bacteris i plantes. És molt recomanable fer aquesta experiència per entendre millor com funciona un ecosistema . És molt barat ( pot de vidre 1-3 € , plantes d’una poda , una mica de substrat i aigua de estany, una o dues gambes o cargols … ) , s’utilitzen materials reciclats si es tenen, és senzill de muntar i durador , no requereix sistemes d’il·luminació, filtració o calefacció … es pot demanar més ?

© 2023 by Nature Org. Proudly created with Wix.com

bottom of page